Programma 1 Vitaliteit

Sociaal domein

Voor Ieder 1
Voor sociale ondersteuning zijn gemeenten nu het eerste aanspreekpunt. Ons uitgangspunt is; doen wat nodig is, met oog voor de specifieke situatie en voor wat mensen zelf kunnen. De menselijke maat is voor ons een belangrijk gegeven. Eind 2021 is de integrale toegang, Voor Ieder 1, van start gegaan in dienstencentrum Elsbroek.

Jeugdhulp
De financiële druk op de jeugdhulp blijft onverminderd hoog. In 2021 is het budget voor jeugdhulp daarom structureel verhoogd. Tegelijkertijd werken we nauw samen met gemeenten van de regio, TWO en de verschillende ‘gemeentelijke toegangen’ aan het realiseren van de kostenbesparingsmaatregelen die in de zomer van 2020 zijn vastgesteld. Het financiële effect van deze interventies is naar verwachting in 2023 merkbaar in de uitgaven.
Vanwege de nieuwe contractering regionale jeugdhulp 2022 – 2025 is op sommige segmenten in 2022 een eenmalige extra investering nodig. Ook daarmee willen we besparingen bereiken, die hopelijk al in 2023 merkbaar zijn. Daarbij moet worden opgemerkt dat de rijksoverheid heeft aangegeven voor 2022 €1,314 miljard extra beschikbaar te stellen aan gemeenten ter compensatie van de tekorten in de jeugdhulp. Voor Hillegom zal dit circa €1.500.000 zijn. Gezien de uitspraak van de arbitragecommissie over extra middelen jeugdhulp rekenen we erop dat er structureel extra middelen komen voor jeugdhulp.
Vanaf 1 januari 2022 wordt de Tijdelijke WerkOrganisatie (TWO) opgeheven en is voorgesteld om de nieuwe governance jeugdhulp vorm te geven door oprichting van een nieuwe gemeenschappelijke regeling (GR) voor jeugd. Besluitvorming over de voorgestelde governance vindt in 2021 plaats. Voor een kwaliteitsimpuls is er zowel incidenteel als structureel extra budget opgenomen in de begroting.
Vanaf 1 januari 2022 is de Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet van kracht. Het nieuwe woonplaatsbeginsel gaat uit van de woonplaats waar de jeugdige staat ingeschreven op het moment van de zorgvraag. Doel van de wetswijziging is het verminderen van administratieve lasten, het sneller kunnen leveren van zorg en ondersteuning aan jeugdigen en het versterken van preventie. De wijziging van het woonplaatsbeginsel kan financiële gevolgen hebben voor de gemeente. De daadwerkelijke kosten of besparingen zullen gedurende 2022 inzichtelijk worden en zijn afhankelijk van het aantal jeugdigen dat we financieel overdragen aan andere gemeenten en het aantal jeugdigen die door andere gemeenten aan onze gemeente worden overgedragen .

Mantelzorg
De druk op mantelzorg neemt in de toekomst toe. De in 2021 vastgestelde notitie Mantelzorgondersteuning en –waardering 2022 biedt een visie en handvatten om de ondersteuning en waardering van mantelzorgers duurzaam te maken. Er is aandacht voor invulling van het eigen leven en medezeggenschap door mantelzorgers. We geven dit onder andere vorm via de Adempauzeregeling, kortdurende incidentele hulp voor mantelzorgers die dit nodig hebben.

Meten van het effect van onze inspanningen
Het programma Datagedreven sturing draagt bij aan het inzichtelijk maken van ontwikkelingen en beleid op basis van data. De Monitor Sociaal Domein is binnen dat programma als één van de drie inhoudelijke prioriteiten benoemd. Focus van de Monitor is het meten van onze beleidsdoelen, kijkend vanuit een integrale blik, en beter zicht krijgen op effectiviteit en online beschikbaarheid van gegevens. De Monitor is een overkoepelende kapstok voor diverse activiteiten, zoals sturen op jeugdhulp, langer thuis wonen voor ouderen en monitoring & sturing integrale toegang. Binnen het programma Datagedreven sturing wordt afgestemd welke inhoudelijke activiteiten met prioriteit worden opgepakt.

Werkbudget contactfunctionarissen
We willen dat inwoners, verenigingen en ondernemers van Hillegom in goed contact zijn met de gemeente en goed geïnformeerd worden over onderwerpen die voor hen van belang zijn. Onze contactfunctionarissen zijn vaste aanspreekpunten voor initiatieven van (groepen van) inwoners en/of ondernemers.  We investeren extra in het organiseren van wijkavonden, informatieavonden en een financiële bijdrage leveren aan initiatieven van inwoners.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Meer inwoners kunnen participeren in de samenleving, indien nodig met hulp en ondersteuning

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

A1

Versterken van het gemeentelijk opdrachtgeverschap richting de partners binnen het sociaal domein.

We richten een monitor voor de integrale toegang in. We volgen hierin de prestatie-indicatoren zoals vastgesteld in de prestatieovereenkomst. We regelen de randvoorwaarden voor de gegevensuitwisseling, via onder meer een Gegevens Leverings Overeenkomst.

We monitoren actuele gegevens over jeugdhulp via een online dashboard.

A3

In 2021 is de Integrale Toegang, VoorIeder1, van start gegaan. Dit team geeft integraal hulp en ondersteuning aan jeugdigen en volwassenen.

A4

We voeren de maatregelen van het armoedebeleid uit.

A5

We voeren het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening uit. We breiden het aantal organisaties uit dat meedoet aan de afspraken over vroegsignalering van schulden.

A6

We stimuleren het gebruik van 'Welzijn op Recept' bij huisartsen en inwoners.

A7

De werkzaamheden van het Servicepunt Werk en de Maregroep gaan op in een nieuwe werkorganisatie, een breed georiënteerd re-integratiebedrijf. Wij zien erop toe dat door de samenvoeging het imago van de organisatie en de dienstverlening aan de klanten (werkgevers en werkzoekenden) verbetert. Op deze manier zetten wij in op de begeleiding van meer werkzoekenden richting werk.

A9

We bevorderen de samenwerking tussen huisartsen, Healthy Hillegom en sport- en welzijnsorganisaties.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Inclusiever maken van de Hillegomse samenleving

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

B1

We gaan verder met het uitvoeren van het programma 'Omzien naar elkaar' en het convenant Maatschappelijke Opvang. Tegelijkertijd treffen we voorbereidingen voor de decentralisatie per 2023.  Dit doen we samen met gemeenten van de Duin- en Bollenstreek. We stemmen af met centrumgemeente Leiden en de andere Holland Rijnland gemeenten.

B2

We voeren de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg uit.

B3

Samenwerking met o.a. WelzijnsKompas bij het programma 'Een tegen Eenzaamheid'.

Bovenstaande tekst kan uit de begroting, tekst B8 over uitvoering lokale aanpak eenzaamheid volstaat.

B4

Samen met maatschappelijke partners voeren we acties uit het Taalpact Bollenstreek uit. Daarmee zetten we in op het verminderen van (digitale) laaggeletterdheid.

B5

We voeren het beleid doorlopende lijnen van 18- naar 18+ uit.

B6

We voeren de regiovisie Hollands Midden voor de aanpak en bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling 2019-2023 uit.

B7

We voeren gesprekken met ouderen om te kunnen kijken waar wij ons verder kunnen ontwikkelen als senior vriendelijke gemeente.

B8

We voeren de lokale aanpak eenzaamheid uit.

B9

We werken samen met inwoners en organisaties aan een dementievriendelijke gemeente.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Meer sociale cohesie tussen inwoners en in de wijken.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

C1

Voortzetten pilot Versterken van de wijk.

C2

Organiseren van informele steunnetwerken op buurt- en wijkniveau.

C3

Trainen en ondersteunen van vrijwilligers in wijken.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Meer kinderen groeien gezond en veilig op.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

D1

Vanaf 1 januari 2022 gaan we de nieuwe contracten met de geselecteerde jeugdhulpaanbieders aan. Hiermee beogen we de komende jaren kwalitatief goede en betaalbare jeugdhulp te realiseren. Daarnaast nemen we extra maatregelen om de kosten in de jeugdzorg beheersbaar te houden.  
Ook versterken we het uitvoeren van accountmanagement door gemeenten.

D2

We continueren de inzet van de Praktijkondersteuner jeugd-GGZ bij de huisarts, met versterkte aandacht voor de kaders van doorverwijzen, begeleiden, normaliseren en samenwerking met het lokale formele en informele netwerk.

D3

We zetten de lokale zorg- en veiligheidstafel jeugd voort.

D4

We gaan zorgen voor een structureel vervolg van de pilot de POH-jeugd GGZ. Met de inzichten uit de pilot wordt de inzet van de POH-jeugd verder ontwikkeld, met aangescherpte kaders en een duidelijker opdracht op het gebied van netwerksamenwerking en normaliseren.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Betere aansluiting van jeugd- en jongerenwerk op de specifieke behoefte van de Hillegomse jeugd (project Jeugd Hillegom).

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

E3

Intensiveren van de samenwerking tussen jongerenwerk, CJG, buurtsportcoaches (Hillegom in Beweging), Voor ieder 1 en instanties als Brijder en Halt. Specifieke hulp voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met handhaving.

SAMENWERKINGSPARTNERS

Verbonden partijen

Overige samenwerkingspartners

ISD Bollenstreek
GR KDB (MareGroep)
RDOG Hollands Midden (GGD)
Holland Rijnland
Voor ieder 1

Onderwijs
Bibliotheek
Organisaties sport en cultuur
Welzijnsorganisaties
Eerstelijnszorg
Aanbieders jeugdhulp en Wmo
Politie
Woningcorporatie

Deze pagina is gebouwd op 02/18/2022 14:20:24 met de export van 12/09/2021 12:42:53